вторник, 10 декември 2013 г.

Бакалао


Дълго се чудех дали да публикувам този несполучлив опит (от Никулден) да сготвя традиционно испанско ястие с тази риба на име "Bacalao al pil pil", но все пак реших че може пък вие да сполучите или втория ми път да бъде успешен! Ето линка към рецептата, илюстрирана с много снимки, които са от голяма помощ.


Картофите и изпечения хляб с лук се получиха, но проблема дойде от направата на соса. Теоретично при пърженето на този вид риба (треска на българки) трябва да се отдели желатин съдържащ се в рибата и при интензивно разбъркване на поохладената смес да се получи соса. Е при мен не се получи, но и пържената бакалао сама по себе си е много вкусна! :) 
За първи път опитах бакалао в Барселона, но и тук (Сицилия) е много популярна особено през декември и е едно от типичните блюда за новогодишната нощ! Обикновено се продава осолена и изсушена. Преди консумация трябва да престой минимум 24 часа във вода като водата се сменя няколко пъти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар