събота, 16 ноември 2013 г.

Коте от картофи / Gatto di patate


Опитах "Gatto di patate" за първи път на едно от гостуванията ни в дома на сестрата на съпруга ми! Това е едно от любимите ми ястия, които научих тук в Сицилия, а и е доста разпространено! Приготвя се много лесно и е подходящо както за предястие, така и за гарнитура. Плънката може да се модифицира спрямо това което имате в хладилника, но запазете салама, придава наистина много специфичен вкус. 
Надявам се да в бъдеще да ви представя повече ястия типични за този регион на Италия! 

Продукти:
1 кг. картофи
1 яйце
150 гр. шунка
100 гр. мек шпеков салам 
80 гр. моцарела (1 пакетче)
50 гр. масло
галета
30 гр кашкавал или пармиджано (по желание)
олио
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:
Сварете картофите, обелете ги и заедно със маслото ги намачкайте. Към така полученото пюре добавете яйцето и настърганият на ситно кашкавал или пармиджано (по желание). Овкусете със сол и черен пипер.
Намажете с масло тава с диаметър 20 см. и поръсете обилно с галета. Сложете половината от картофеното пюре, загладете повърхността и наредете шунката, саламът и моцарелата отгоре. Може да замените моцарелата с кашкавал. Изсипете останалата половина от картофената смес и покрийте добре плънката. Поръсете отново с галета и печете в предварително загряна на 200 градуса фурна, за около 20 минути.
Може да се сервира както топло, така и студено! 




Няма коментари:

Публикуване на коментар